Nutitelefon telerit juhtima

Tänapäeval on nutitelefon muutunud universaalseks seadmeks, mis võimaldab meil igal ajahetkel lugeda uudiseid, suhelda sõpradega, mängida mänge ning vaadata ilmateadet.

Seega on meil näppude vahel peaaegu alati üks tark masin ja sellest on loomulikult kasu ka telerivaatamise mugavamaks ja kaasaegsemaks muutmisest. Nimelt on võimalik nutitelefoni kasutada teleri juhtimispuldina. Vaatleme lähemalt, milliseid operatsioonisüsteemid on kõige lahkemad ning milliseid telereid nutitelefoni abil juhtida saab.


Teleri juhtimine infrapunaliidesega varustatud nutitelefoniga

download

Kõige eelistatumas seisus on LG nutitelefonide kasutajad, sest erinevalt teistest tootjatest varustab LG oma telefonid jätkuvalt infrapuna (IR) liidesega. Ja see asjaolu on väga oluline. Nimelt toimub teleri ja ka teiste koduste audio-videoseadmete juhtimine just IR käskude abil.  LG kasutajad leiavad rakenduste alt koheselt tootja poolt lisatud QRemote nimelise rakenduse.  Rakendus võimaldab seadistada mitu erinevat tuba või asukohta, üks neist juhib elutoas ühte telerit ning teine suvilas teist telerit. Täielik juhtimise funktsionaalsus on olemas. Lisaks LG telerite juhtimisega saab rakendus hakkama ka Philipsi, Panasonicu, Samsungi ning Sony teleritega.  Ühendamine ja juhtimise kontrollimine on tehtud imelihtsaks, nii et ka tavakasutaja on suuteline teleroni teleriga siduma. Ja kel on lisaks telerile kasutusel DVD või Blu-ray mängija, saab ka neid juhtima sama rakenduse abil.

LG

Teleri ja nutiseadme ühendamine – Android, Windows phone, iOS (iPhone)

Paljud uuemad nutitelefonid, nagu kõik Windows ja Apple nutitelefonid ja paljud Android maailma nutitelefonid, on aja jooksul ilma jäänud infrapuna (IR) liidesest. Seega puudub otsene võimalus IR abil telereid juhtida. Samas on ka telerite tootjad ajaga kaasas käinud ning lisanud oma Smart teleritesse juhtimise üle kohaliku WiFi. Seega piisab täiesti sellest, kui teler on võrgustatud kohaliku-koduse wifi-ruuteriga kaabli abil või juhtmevabalt ning nutitelefon on võrgutatud juhtmevabalt koduvõrguga. Ühendus sama võrgu piires on kahe seadme vahel loodud, seadmed “näevad” teinetist ning seadmed saab rakenduse poolt kuvatavate juhiste abil teineteisega püsivalt siduda.

downloadAndroidi kasutajad leiavad Android marketist  tasuta rakendused kõikide levinud teleritootjate jaoks: Philips, Panasonic  ja Sony, LG. Kõik rakendused on seejuures allalaetavad ja kasutatavad täiesti tasuta. Philipsi ja Panasonicu rakendus oskab lisaks teleri juhtimisele saata ka meediat – pilte, videoid ning muusikat otse telefonist telerisse, rakendusest väljumata.  Otsingul on abiks  märksõna „TV remote“. Kui Android Marketis (Play pood) on pisut ebamugav õiget rakendust otsida, siis arvutis on seda teha mugavam aadressil https://play.google.com/store.

download (2)

Ainuke, kes oma pulti Android marketis ei paku, on Samsung.
Aga puldi rakendus on ka temal olemas, selle saab kätte Samsungi oma rakenduste poest .

 

Android

download (1)Windows phone jaoks on kaugjuhtimispuldi rakenduste valik küll väiksem, kui Androidi maailmas, kuid need on olemas ning toimetavad samuti üle kohaliku WiFi võrgu.

Windowsi rakenduste poes on allalaetavad rakendused LG, Panasonicu, Philipsi, Samsungi ja Sony telerite juhtimiseks. Kui Android Kui telefoniekraanilt on pisut ebamugav õiget rakendust otsida, siis arvutis on seda teha mugavam aadressil http://www.windowsphone.com/en-us/store/overview
Kahjuks peab aga tunnistama, et kui Android marketis on teleritootjad ise vaeva näinud ning pakuvad oma loodud rakendusi (rakenduse autorina on märgitud vastav teleritootja) lisaks paljudele teistele arendajatele, siis Windowsi poest leiab vaid teiste arendajate poolt loodut. Põhiline on see, et need rakendused töötavad ja suudavad telerit ka Windows telefoni abil juhtida.

windows

Apple logo icon - Aluminum

Apple IPhone kasutajatele tuleb valmistada teleri juhtimisel telefoniga pettumist. Ainuke rakendus, mis Apple Storyst TV nime kannab, on Apple enda TV. Leidub küll mõningaid arendajaid, kes võtnud nõuks valmistada iPhonele sobiv teleripuldi rakendus, aga eeldusel, et ostad juurde telefoni kõrvaklapi pesasse sobiva IR saatja. Üks õpetlik video ka Youtube keskonnast: https://www.youtube.com/watch?v=4JKFd6dCRpc

Head katsetamist! Ja kindlasti andke tagasisidet, kas õnnestus telerit antud juhendi abil nutiseadmega juhtida ning millised on Sinu kogemused kasutusmugavusest ja kogemusest. Parimate lugude saatjate vahel jagame välja ka auhinna. Saada oma lugu e-postiaadressile tasutatv@levira.ee või postita see meie FB leheküljele.